5 Tips voor (je) Salesmanagers

Als verkoopmanager is het jouw taak om je team te transformeren tot een goed geoliede, top presterende verkoopmachine.  Maar laten we eerlijk zijn, dat is geen gemakkelijke taak. Daar komt verkoopcoaching om de hoek kijken!

 

Hier zijn 5 tips voor effectief verkoopcoaching die ik graag met je wil delen:

 

Identificeer de specifieke vaardigheden en verbeterpunten voor elk teamlid. Alleen omdat iemand goed is in het verkopen van ijs aan Eskimo's, betekent dit niet dat hij/zij een tropische vakantie aan een pinguin kan verkopen.

 

Stel duidelijke doelen en verwachtingen op. "Doe gewoon je best, Gewoon bellen" is geen doel. Het is een vaag, oninspirerend sentiment die thuishoort op een motivatieposter uit de jaren 90 van vorige eeuw.

 

Gebruik rollenspellen en echte klantscenario's om vaardigheden te oefenen en te versterken. Alleen omdat je doet alsof je een product aan een klant verkoopt, betekent dit niet dat je er geen lol mee kunt hebben. Voel je vrij om je beste gebruikte autoverkoper-impressie te doen. Zelf heb ik goede ervaringen met GERDA de telefoniste met haren op de tanden ;-)

Bied voortdurend feedback en ondersteuning.

 

Coaching is geen eenmalig evenement - het moet een voortdurend proces zijn. Net als een plant heeft je team regelmatig water en zonlicht nodig om te groeien.

 

Stimuleer zelfreflectie en voortdurend leren. Stimuleer je team om een actieve rol te spelen in hun eigen ontwikkeling door hen aan te moedigen om na te denken over hun prestaties en naar nieuwe inzichten en kennis. 

 

Door deze tips toe te passen, kun je een cultuur van coaching en ontwikkeling binnen je team creëren die succes zal opleveren en je teamleden zal helpen hun volledig potentieel te bereiken. 

 

Meer weten hoe je het maximale uit je team kunt halen of is je agenda overvol en heb je geen tijd om je team de aandacht te geven die het verdient. Laat t me weten en wellicht doe ik dan ook nog de GERDA immitatie bij een kop koffie ;-) 

#sales

#salesmanagement

#sales coaching